Ontdek de unieke natuur van Schoorl

Duindorp Schoorl zegt het al in de naam, een dorp gelegen aan het duin. Nog geen eeuw geleden was het een grote zandbak, nu is het veranderd in een magisch landschap met diverse flora en fauna. De Schoorlse Duinen zijn op allerlei manieren te ontdekken: maak een mooie wandeling langs de heiden, waan je over de fietspaden, zoek de snelheid op via mountainbike-tracks of ervaar het gebied als ruiter. 


De hoogste duinen

Het hoogste duin van Nederland ligt bij Duindorp Schoorl: dit duin is maar liefst 55,5 meter hoog. Daarnaast zijn we ook trots op onze grijze duinen. Buiten Nederland zijn deze kalkarme duinen zeer zeldzaam. Anderhalve eeuw geleden was het hele duingebied één grote zandbak. Vandaag wisselen levendige gemengde bossen en stuivende duinen elkaar af. Met duizend soorten paddenstoelen, tientallen vogelsoorten en prachtige planten vormen de Schoorlse Duinen een een rijk en ruig natuurgebied. Het is dan ook niet voor niets aangewezen als een beschermd Natura2000 gebied.

Het hele jaar door

In de winter buigt het helmgras in de westenwind en is het heerlijk uitwaaien op het strand. In het voorjaar ben je getuige van de natuur die voorzichtig ontluikt. Ga op kraamvisite bij de lammetjes van boer Jan en kijk hoe de schapen geschoren worden. ’s Zomers speelt het zonlicht met de volle takken terwijl de vogels door de lucht buitelen. Het dorpscentrum bruist van leven met gezellige braderieën en sfeervolle avondmarkten. Vlak voordat de herfst zich aandient met haar kleurenpracht kleurt in augustus de struikheide prachtig paars. Elk seizoen ontdek je de Schoorlse Duinen opnieuw.


Paardrijden

Altijd al de wonderlijke natuur van Schoorl willen ontdekken als ruiter? Duinmanege Poelenburgh maakt het mogelijk om te paard over het strand te gaan, het bos of duin in te duiken of het PWN-gebied te ontdekken tijdens een mooie rit. Helemaal magisch is een rit in het schijnsel van de volle maan. Voor beginnende ruiters zijn er ook stapritten.

Lees meer

Mountainbiken

Mountainbiken in het prachtige gebied tussen de zee en de dorpen van Duindorp Schoorl. In de Schoorlse Duinen is een MTB-route van ruim 16 kilometer lang waarbij je dit prachtige gebied van duinen, heiden en bos ontdekt. Een zware en uitdagende route met mogelijkheden voor beginnende en ervaren MTB-ers.

Lees meer