Ontdek kunst, cultuur & erfgoed in Duindorp Schoorl

Duindorp Schoorl staat bekend om de natuur. Maar deze unieke natuurlijke omgeving werkt ook door in de rest van Schoorl. Door het natuurlijke karakter zijn verschillende monumenten ontstaan, zoals molens in het polderlandschap en raadhuizen in de dorpskernen. Ook heeft de omgeving als inspiratie gediend voor de kunst. Kortom genoeg aanbod aan kunst, cultuur en erfgoed. We geven je alvast een tipje van de sluier.


Molen Kijkduin

In de Schoorlse volksmond staat ‘’Kijkduin’’ beter bekend als de korenmolen, tevens rijksmonument, die in 1772 gebouwd is. De naam verklapt de functie al een klein beetje; er werd in deze molen namelijk graan gemalen. Hiermee werden de bakkers van Schoorl en Groet voorzien van meel om de omgeving van brood te voorzien. Na enkele restauraties in de twintigste eeuw werkt de molen weer en is elke zaterdag geopend voor publiek. Met voldoende wind wordt er gemalen, dit meel kun je terugvinden in de molenwinkel. Wist je dat het ambacht van molenaar immaterieel werelderfgoed is? Breng een bezoek aan deze molen en molenwinkel.

Meer informatie

Hargergat

Van eind 17e eeuw tot begin 18e eeuw is er in de duinen van Hargen zand afgegraven in een zogenoemde "zandmennerij." Dit zand werd gebruikt voor metselzand, strooizand in cafés, de ophoging van het Rokin in Amsterdam, de verscheping naar Engeland voor glasfabrieken, de kalkzandsteenfabriek in Schoorldam enz. Door het weghalen van het zand ontstond er een gat in de duinen waar het grondwater aan het oppervlak komt. Het gevolg hiervan is het ontstaan van een bijzondere natuur. Dit historische verhaal en daardoor de unieke natuur is vanaf de Oude Heereweg te aanschouwen.

Meer informatie

Het Raadhuisje van Groet

Het raadhuisje van Groet geldt als het kleinste van Nederland en meet slechts 6,78 x 4,59 meter. Het bevat een raadzaal, een kleine vestibule en een vroeger cachot (gevangenis). Als officieel bouwjaar geldt 1639, maar wellicht is het een paar decennia ouder. Aan de achterzijde werden later twee armenhuisjes gebouwd, die nu de ‘Witte huisjes’ worden genoemd en verbonden zijn met het raadhuisje. Het geheel is sinds 2017 in gebruik genomen door de Cultuur-Historische Verenging ‘Scoronlo’, die zich bezighoudt met de geschiedenis van de gehele vroegere gemeente Schoorl.

Meer informatie

Het witte kerkje van Groet

Het ‘witte kerkje’ van Groet, op een kleine verhoging vlak aan de voet van de duinen, is een van de meest schilderachtige plekjes van de gehele gemeente. Het werd gebouwd aan het eind van de 16de eeuw als vervanger van de eerste parochiekerk uit het begin van de 15de eeuw. Het interieur telt enkele bijzondere grafzerken en een klein orgel. De houten toren heeft een spits, gedekt met leisteen.

Meer informatie

SchiK & SchoK

Elk jaar organiseert Schoorl haar eigen kunst-evenement: SchiK (Schoorlse Inspirerende Kunsten) en SchoK (Stichting Schoorlse Kunsten). Deze evenementen worden afgewisseld. SchoK is een internationale kunstmanifestatie van professionele hedendaagse kunstenaars, die elk oneven jaar in juni plaats vindt, sinds 1997.
SchiK is een kunstroute met Schoorlse kunstenaars die hun werk kunnen exposeren ongeacht of ze beroeps- of amateurkunstenaar zijn, en vindt elk even jaar plaats. 

Meer informatie

Het Raadhuis en de kerk in Schoorl

In 1779 stortte de kerk in, waarna het gebouw zijn huidige uiterlijk verkreeg: een eenvoudig zaalkerkje met als bekroning een houten torentje met achtzijdige spits. Vroeger heette het gebouw: Nederlands Hervormde kerk. De kerk kun je bekijken, je kunt er een concert bezoeken en je kunt de kerk natuurlijk ook zelf huren voor evenementen. De kerk is ook in gebruik als ontmoetingsplek van de protestantse gemeente.

Naast de kerk staat het raadhuisje van Schoorl, dat in 1601 werd gebouwd en aanvankelijk pal aan de weg was gelegen. In 1931 werd het in verband met de verbreding van de Duinweg steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd op de huidige plaats, waarbij ook het interieur zorgvuldig in de oude staat is gehouden. Momenteel is het door de Stichting Verwondering 1601 in gebruik en ingericht als ‘Wunderkammer’, een rariteitenkabinet in de 16de- en 17de-eeuwse trant. Vóór het gebouwtje staat een beeld van de schilder Jan van Scorel.

Meer informatie