Fietsen
Veilig achterop bij je vader of moeder of lekker zelf door de duinen fietsen. Alleen al in de Schoorlse Duinen vind je ruim 20 kilometer verhard fietspad. Tel daar de fietspaden langs de duinen, door de bossen en polder bij op en het is duidelijk dat je je hier niet hoeft te vervelen. Op meerdere plaatsen langs de fietspaden vind je bankjes en picknicktafels waardoor je van een je fietstocht een heerlijk dagje uit kunt maken.

De Duinenroute
Duindorp Schoorl ligt aan de 42 kilometer lange brede Duinen route. Dit rondje brengt je, vanuit duindorp Schoorl via het leuke dorpje Groet en langs Camperduin naar Petten. Dan door de duinen en langs het strand naar Bergen aan Zee. Vervolgens door de prachtige polder tussen Bergen en Schoorl weer terug naar duindorp.

Westfriese Omringdijk
Een andere mooie tocht is die langs een gedeelte van de West-Friese Omringdijk. Ooit beschermde deze dijk mens en dier tegen het zoute water. Nu slingert dit 126 kilometer lange monument door het West-Friese landschap langs polders, molens, VOC-steden en stolpboerderijen. Vanuit duindorp is er een fraaie route van 30 kilometer uitgezet. Deze start in Schoorl, gaat via Warmenhuizen en Sint Maarten en Petten weer terug langs Camperduin en Groet naar Schoorl.

Knooppunten
Door middel van de knooppunten route kun je jouw persoonlijke route uitstippelen. Zo is er ook vanuit Schoorl een fietsroute van en naar Castricum die je kennis laat maken met de verschillende soorten duinen van Noord-Holland. De Schoorlse duinen zijn bij voorbeeld rijk aan heide. Dit komt door het kalkarme zand. Terwijl de duinen ten zuiden van Schoorl kalkrijk zijn. Hier komt de heide niet meer voor maar groeit onder andere wel de Duindoorn.

Geen fiets mee? Geen enkel probleem want in duindorp zijn volop fietsen te huur.

MTB
Tussen de zee en de dorpen van duindorp Schoorl vind je een prachtige, ruim 16 kilometer lange MTB route, die zowel uitdagend als zwaar is. Je gaat over hoge duinen, door bos en heide en langs De Kerf waar de eerste duinenrij is weggehaald om het zoute zeewater, de wind en het zand weer vrij spel te geven. Inmiddels groeit hier de Parnassia weer.

Aardig is dat je de route op verschillende plaatsen kunt starten en onderbreken door over te stappen op het fietspad. Hierdoor is de zware route ook geschikt voor beginners.

Als je start in de zuidoosthoek van de Schoorlse Duinen, ga je eerst dwars door de donkere dennenbossen. De route kent hier veel hoogteverschil. Na het bos kom je bij het zogenaamde open duin. Om dit weidse landschap te bewonderen moet je wel eerst de Zwarte Blink beklimmen. Boven op dit uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht. In augustus en begin september kun je hier genieten van de paars bloeiende heidevelden.

Het parkoers gaat vervolgens verder door de bossen. Je rijdt vlak langs de Zee en het natuurgebied De Kerf. De route vervolgt zich door de bossen naar het hoogste punt: De Schoorlse Nok. Dit is één van de hoogste duinen van het gebied en zelfs van Nederland. Je staat dan 48 meter boven NAP. Zelfs voor de ervaren fietser is deze klim behoorlijk zwaar.